AP English Language Practice Test 3

Directions: The multiple choice portion of the AP English Language exam consists of passages from prose works along with questions about the content, form, and style of these passages. After reading this passage, choose the best answer to each question and click on the corresponding letter of your choice. Then click on the right arrow when you are ready to move on to the next question. Start your test prep now with our free AP English Language practice test.


Questions 1-15. Read the following passage carefully before you choose your answers.

(The following is an excerpt from a speech by Esther Brimmer.)

We believe that investing in the education of women and girls is not only the “right thing to do; but it is the smart thing to do.” That is why we are committed to working with the United Nations and the international community in the lead up to 2015 to promote gender equality and the global empowerment of women and the education-related Millennium Development Goals. The United States is working with key international partners, including the United Nations, and the UN specialized agencies, such as UNESCO and UNICEF, to expand girls’ and women’s access to education in all forms and at all levels. As we seek to empower women through education, we must think of new ways to reach women and make education and skills training relevant to their lives. Some progress has been made with regard to enrollment in primary school for girls.

According to the 2010 Education For All Global Monitoring Report, the share of out-of-school girls has declined from 58% to 54% and the gender gap is narrowing in primary education in many countries. However we know that one of the challenges is not only enrollment in basic education, but also getting girls to stay in school and creating an environment where they can successfully transfer from primary to secondary school and consider post-secondary options.

We know that literacy is a critical first step for acquiring the skills needed to participate fully in one’s society. Of the 759 million adults who lack basic literacy skills around the world, two-thirds are women. UN organizations are helping governments, teachers, funders, NGOs, and students build capacity and address challenges to reaching these adults that lack basic literacy skills. Since rejoining UNESCO, one of our top priorities has been promoting literacy, with a particular focus on girls and women.

To that end, quality providers of informal/non-formal education have played and will continue to play a key role in decreasing the global adult illiteracy rate. We know that informal education can be more flexible and help reach adults who have long ago dropped out of the formal schools system or who were systematically denied access to school.

As the largest government donor to UNICEF, the United States is supporting efforts to support safe schools, quality education for each and every girl and boy. For example, UNICEF’s Child-Friendly Schools model which has been implemented in more than 50 countries, utilizes curricula that are specifically inclusive and gender-sensitive. Where barriers to gender equity exist, UNICEF works with governments to develop alternative education methods that promote gender inclusiveness in education. In Afghanistan, UNICEF has helped establish community-based schools in rural areas that allow for the participation of girls. In 2008, the Government of Afghanistan ran 815 of these community-based schools, with an enrolment of nearly 30,000 students.

Congratulations - you have completed . You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1
What rhetorical strategy or strategies does Brimmer use in the first sentence of the passage?

A
Brimmer uses an analogy to set up the basic claim of this passage, that it's both smart and right to educate the world's women.
B
She appeals to the audience by using her authority as the undersecretary for International Organizational Affairs.
C
She uses an appeal to authority to make her opinion more forceful.
D
She utilizes emotion and logical appeal, and the inclusive strategy of the word choice "we."
E
She relies purely on an emotionless, logical approach to appeal to the intellect of the audience.
Question 1 Explanation: 
The correct answer is (D). Brimmer employs an appeal to emotion, with the phrase "right thing to do," and an appeal to logic and reason with the phrase "smart thing to do." She also chooses the word "we" instead of "I" to make her audience feel like they are working together in support of this issue. It works on and emotional and intellectual level.
Question 2
Which statement best explains the importance of the use of statistics in this passage?

A
The statistics back up the claim that fewer women and girls continue to be illiterate.
B
The statistical information in the passage sets up irrefutable proof that women and girls deserve to be educated.
C
The statistical information in the passage sets up a strong logical appeal designed to make the reader or listener advocate the education of women and girls.
D
The statistical information in the passage is intended to create a measured response in the reader in order to allow encourage a more objective overview of women’s education.
E
The statistics provide a limited grasp of the available information and are designed to portray a broad logical overview of the available information concerning women’s education.
Question 2 Explanation: 
The correct answer is (C). Providing statistical information is a strategy to substantiate the claims in a speech or an essay. Answer choice (C) includes both the statistical information that supports the claim that women's education has progressed and the statistical information that shows a need for much more work on the issue.
Question 3
Which of the following is NOT a political assumption that can be inferred from this passage?

A
Formal education is better than informal education.
B
A decrease in global illiteracy will not necessarily lead to more opportunities for women.
C
Women and girls should be educated.
D
Women become empowered through education.
E
It makes sense to educate women and girls.
Question 3 Explanation: 
The correct answer is (A). While Brimmer claims that formal education is important, she says that we also need to investigate and institute informal ways to educate women who are not able to attend school: "We know that informal education can be more flexible and help reach adults who have long ago dropped out of the formal school system or who were systematically denied access to school."
Question 4
What strategy in this speech might best appeal to a hostile or critical audience?

A
The explication of the international community’s interest in promoting gender equality.
B
The claim that educating girls is both right and smart.
C
The descriptions of how the United States is collaborating with UNESCO and UNICEF to promote women's literacy.
D
The advocacy of "nontraditional" ways to educate women.
E
The statistics that back up the claim that fewer women and girls are remaining illiterate.
Question 4 Explanation: 
The correct answer is (B). Someone who does not believe that women should be educated would most likely not be influenced by statistics about illiteracy, US collaborations with international organizations, or the advocacy of "nontraditional" ways to educate women. To persuade a critical reader, show the issue in a light that benefits a group he or she supports. By using logic to show the widespread benefits of women's education to more groups than just women, the hostile reader might begin to see advocacy of this issue as reasonable.
Question 5
Which sentence best summarizes the importance of education beyond elementary school expressed in the passage?

A
Women's literacy has increased, but there still not enough women in post-secondary education.
B
Women and girls are catching up with boys and men in school attendance but lag behind in secondary and post-secondary school.
C
Women's literacy is important but it must be made relevant to their lives and delivered in non-traditional forms.
D
The gender gap is beyond the ability of elementary education at present to close.
E
While there have been gains in elementary education for women and girls, we need to find more ways to encourage them to stay in school through secondary and possibly post-secondary education.
Question 5 Explanation: 
The correct answer is (E). Brimmer acknowledges the gains that have been made in elementary education for women and girls, but stresses the need to find alternative ways to encourage them to attend school through secondary and possibly post-secondary education.
Question 6
If the following sentence were to be added to the passage, in which paragraph should it be placed?

Equipping these women with basic literacy skills will empower them to contribute more meaningfully to society.

A
Paragraph 1
B
Paragraph 2
C
Paragraph 3
D
Paragraph 4
E
Paragraph 5
Question 6 Explanation: 
The correct answer is (C). The third paragraph discusses literacy. The author begins by stating that “literacy is a critical first step for acquiring the skills needed to participate fully in one’s society. Of the 759 million adults who lack basic literacy skills around the world, two-thirds are women.” The given sentence fits in logically with the rest of the ideas presented in paragraph three.
Question 7
The chief effect of the phrase “participate fully” in paragraph three is to

A
criticize the small-mindedness of those who oppose funding for literacy programs.
B
preface the statistics from UNICEF with a blanket thesis.
C
summarize the Education For All Global Monitoring Report.
D
emphasize the concept that illiterate adults are closed off from many aspects of daily life.
E
repudiate the notion that people all over the world have the same access to education.
Question 7 Explanation: 
The correct answer is (D). The writer uses the word “fully” here to imply that currently, illiterate adults are only participating in society in a limited capacity. Therefore, the phrase serves to highlight how being literate could open up opportunities for individuals who were previously unable to become educated.
Question 8
The author most likely works for what body?

A
UNESCO
B
The United Nations
C
The United States government
D
The Government of Afghanistan
E
UNICEF
Question 8 Explanation: 
The correct answer is (C). The author uses the word “we” throughout the passage, and says in the first paragraph, “we are committed to working with the United Nations and the international community.” Therefore, we can infer she does not work for the United Nations or an international body. She also mentions UNESCO and UNICEF as “UN specialized agencies,” so it is not likely she works for either of them. It is more likely she is an American government employee.
Question 9
The passage mentions all of the following as difficulties women face EXCEPT

A
earning equal pay for equal work
B
maintaining consistent school enrollment
C
being denied enrollment at educational institutions
D
lack of opportunities due to rural environments
E
curriculum that does not promote gender inclusiveness
Question 9 Explanation: 
The correct answer is (A). The pay wage gap between men and women is not discussed directly in this passage. Though the focus of the passage is on gender inequity, it exclusively focuses on the topic of education.
Question 10
The author mentions UNICEF’s Child-Friendly Schools in order to

A
point out a program that is dated and no longer working
B
request more funding for a nascent initiative
C
lobby for more donations to fund a worthy cause
D
describe how the idea of gender inclusiveness can be implemented
E
praise the United States for its help promoting education for boys and girls
Question 10 Explanation: 
The correct answer is (D). The sentence before this detail is mentioned introduces the idea of education “for each and every girl and boy.” The next sentence goes on to introduce a successful example of this: UNICEF’s Child-Friendly Schools. The writer mentions that these schools are unique in that they are “specifically inclusive and gender-sensitive.”
Question 11
This passage is most likely

A
part of a speech
B
an excerpt from a magazine
C
from a literary journal
D
taken from a novel
E
published in a newspaper
Question 11 Explanation: 
The correct answer is (A). The tone of the passage throughout is like that of a political speech. The repetition of the word “we” and the specific facts would be unusual in a magazine, journal, novel, or newspaper. It is more likely this was written to be spoken out loud before some type of meeting or assembly.
Question 12
Which of the following would be the most appropriate title for this passage?

A
A Journey Towards Literacy
B
The Gender Gap: An Ongoing Problem
C
UNESCO, UNICEF, and Promoting Literacy
D
Men v. Women: Gender in Education
E
How We Can Educate Women
Question 12 Explanation: 
The correct answer is (E). The topic of the passage is education. While literacy and the gender gap are all ideas mentioned in the passage, the correct title should encompass ALL of the paragraphs.
Question 13
Which of the following best describes the tone of the passage?

A
Bombastic and idiomatic
B
Humanistic and reverent
C
Laudatory and sentimental
D
Factual and technical
E
Optimistic and provincial
Question 13 Explanation: 
The correct answer is (B). The author is interested in the welfare of people, so the tone could easily be described as “humanistic.” The author is also extremely serious about empowering women through education, and takes a “reverent,” somewhat serious tone towards the topic. There is no humor or levity.
Question 14
Which of the following can be inferred about UNESCO?

A
At some point in the past, the United States was not a part of it.
B
It is run by the same people who organize UNICEF.
C
It has gathered enough data to show that over 700 million adults lack literacy skills.
D
It only focuses on informal education as that is more effective.
E
It has implemented the Child-Friendly Schools to great success in more than 50 countries.
Question 14 Explanation: 
The correct answer is (A). In the third paragraph, the writer says the phrase, “Since rejoining UNESCO, one of our top priorities….” It can be inferred the author is representing the United States in some capacity, so it is likely that at some point in the past, the United States left UNESCO, only to rejoin at a later date.
Question 15
Which of the following can be inferred about Afghanistan?

A
More women are educated there today than were in 2008.
B
Educated men in Afghanistan largely oppose the education of women.
C
There are fewer post-secondary options for girls in Afghanistan than there are primary school options.
D
At least some of its leaders support the education of women.
E
The women in the cities are better educated than those in the rural areas.
Question 15 Explanation: 
The correct answer is (D). The last few sentences of the passage describes how UNICEF established “community-based school” in rural areas, and mentions that in 2008, Afghanistan’s government was running 815 of these schools. It stands to reason therefore, that there was at least some support for the education of women within the Afghanistan government. Since the latest statistics provided are from 2008 and 2010, we cannot make any inferences about what the state of Afghanistan’s education system is today.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 15 questions to complete.
List
Return
Shaded items are complete.
12345
678910
1112131415
End
Return

 

Next Practice Test:
AP English Language Practice Test 4 >>