**Directions:** Solve each problem and select the best of the answer choices given.

Congratulations - you have completed .
You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.
Your performance has been rated as %%RATING%%

Your answers are highlighted below.

Question 1 |

Flying at a constant speed, a bird traveled 72 miles in 6 hours. At this rate, how many miles did the bird travel in 5 hours?

12 | |

30 | |

60 | |

14.4 | |

120 |

Question 1 Explanation:

Here is the rate of the bird: 72/6 = 12 miles per hour.

The distance traveled in 5 hours will be: 12 x 5 = 60

The distance traveled in 5 hours will be: 12 x 5 = 60

Question 2 |

The table above represents a relationship between and

*x*and*y*. Which of the following linear equations describes the relationship?y = x + 1 | |

y = x + 3 | |

y = 3x | |

y = 2x | |

y = 3x - 1 |

Question 2 Explanation:

This is the only option that satisfies for all the values of x in the tables.

Question 3 |

Three kids own a total of 96 comic books. If one of them owns 16 of them, what is the average (arithmetic mean) number of comic books owned by other two kids?

40 | |

42 | |

44 | |

46 | |

50 |

Question 3 Explanation:

Number of comic books owned by the other two is: 96 - 16 = 80.

The average number is 80/2 = 40.

The average number is 80/2 = 40.

Question 4 |

The total cost of 4 equally priced pens is $6. If the cost per pen is increased by $0.25, how much will 3 of these pens cost at the new rate?

$5.25 | |

$5.00 | |

$5.50 | |

$10.50 | |

$8.25 |

Question 4 Explanation:

Rate/pen = 6/4 = 1.5

Since the price increased by .25, the new rate/pen = 1.5 + .25 = 1.75

The cost of 3 pens will be 3 x 1.75 = 5.25

Since the price increased by .25, the new rate/pen = 1.5 + .25 = 1.75

The cost of 3 pens will be 3 x 1.75 = 5.25

Question 5 |

A “Triangle” is any positive integer greater than 1 that has only three positive integer factors: itself, its square root, and 1. Which of the following is a Triangle?

169 | |

100 | |

36 | |

81 | |

64 |

Question 5 Explanation:

The only factors of 169 are: 169, 13, and 1. The square root of 169 is 13. All the other options have more than 3 factors.

Question 6 |

If the average (arithmetic mean) of 2

*x*and 4*x*is 18, what is the value of*x*?2 | |

3 | |

6 | |

9 | |

10 |

Question 6 Explanation:

Use the formula for average:

(2x + 4x)/2 = 18

(6x)/2 = 18

6x = 18 x 2

6x = 36

x = 6

(2x + 4x)/2 = 18

(6x)/2 = 18

6x = 18 x 2

6x = 36

x = 6

Question 7 |

The table above, which describes the New York City workforce, is partially filled in. Based on this information, how many women in the New York City workforce are unemployed?

500 | |

1,500 | |

2,500 | |

3,500 | |

18,000 |

Question 7 Explanation:

First we can compute the number of employed women by using the numbers in the first column:

40,000 - 22,000 = 18,000

Then we can compute the number of unemployed women by using the data in the second row:

21,500 - 18,000 = 3,500

40,000 - 22,000 = 18,000

Then we can compute the number of unemployed women by using the data in the second row:

21,500 - 18,000 = 3,500

Question 8 |

If

*a*,*b*,*c*are integers, let*a*W(*b*,*c*) be defined to be true only if*b*≤*a*≤*c*. If -3W(*b*,0) is true, which of the following could be a possible value of*b*?I. -3

II. 5

III. -5

I only | |

II only | |

I and II | |

I and III | |

All are correct |

Question 8 Explanation:

If -3W(b,0) is true, then b ≤ -3 ≤ 0. So b is either -3 or less than that. So from these options, b could be -3 or -5.

Question 9 |

Trains A, B and C passed through a station at different speeds. Train A’s speed was 2 times Train B’s speed and Train C’s speed was 3 times Train A’s. What was Train C’s speed in miles per hour, if the Train B’s speed was 9 miles per hour?

54 | |

9 | |

27 | |

18 | |

45 |

Question 9 Explanation:

A = 2B and C = 3A ⇒ C = 3(2B) = 6B

We know the speed of Train B is 9 miles/hour.

C = 6(9)

C = 54

We know the speed of Train B is 9 miles/hour.

C = 6(9)

C = 54

Question 10 |

The graph of

*y*=*f*(*x*) is shown above. If*f*(3) =*k*, which of the following could be the value of*f*(*k*)?3 | |

3.5 | |

4 | |

4.5 | |

2 |

Question 10 Explanation:

*f*(3) =

*k*⇒ 4 =

*k*⇒

*k*= 4

So for

*k*= 4,

*f*= 2

*f*(4) = 2

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 10 questions to complete.

List |